GM ve SAIC Motor Corp., Çin Ortak Girişim Operasyonlarını Yeniden Yapılandıracak
General Motors (GM), Çin’deki SAIC Motor Corp. ile ortak girişim operasyonlarının masraf ve değer düşüklükleri nedeniyle 5 milyar dolardan fazla maliyete yol açmasını bekliyor.
Detroit’li otomotiv devi, bugün yaptığı federal başvuruda, Çin’deki nakit dışı giderler ve değer düşüklükleri nedeniyle 5 milyar dolardan fazla maliyete yol açacağını açıkladı.
Çin’deki Ortak Girişim Değerlerinde Düşüş Bekleniyor
GM, Çin’deki ortak girişim faaliyetlerinin değerini 2,6 milyar ila 2,9 milyar dolar arasında düşürmeyi beklediğini söyledi. Aynı zamanda, “tesis kapatmaları ve portföy optimizasyonu” gibi işletmeyi yeniden yapılandırmak için 2,7 milyar dolarlık ek ücret öngörüyor.
Daha önce Çin’deki operasyonları yeniden yapılandırmayı planlayan GM, beklenen kapanışlarla ilgili ek ayrıntı vermedi.
“Sürekli olarak söylediğimiz gibi, sermaye verimliliğine ve maliyet disiplinine odaklandık ve pazarda sürdürülebilir ve karlı olmak için Çin’deki işi tersine çevirmek üzere SGM ile birlikte çalıştık. Ortağımızla yeniden yapılandırma planımızı tamamlamaya yakınız ve 2025’te Çin’deki sonuçlarımızın bir önceki yıla göre iyileşme göstermesini bekliyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.
GM, ortak girişimin “Amerikan otomobil üreticisinden yeni nakit yatırımlar almadan yeniden yapılanma kabiliyetine sahip olduğuna” inandığını belirtti.
GM, Çin’de Zorlu Bir Dönemden Geçiyor
GM’in Çin operasyonları, hükümet destekli yerli otomobil üreticilerinin artan rekabeti ve tüketicilerin otomotiv ve elektrikli araçlara yönelik değişen algıları nedeniyle kâr sağlamak yerine bir yük haline geldi.
2014 ve 2015 yıllarında GM’in Çin operasyonlarından elde ettiği öz sermaye geliri 2 milyar doları aşarken, pazar payı 2015 yılında %15 iken, geçen yıl %8,6’ya geriledi. Bu durum, GM’in pazar payının 2003’ten bu yana ilk kez %9’un altına düşmesi anlamına geliyor.
2009’dan Bu Yana En Büyük Zararlar
GM’in Çin operasyonlarındaki olumsuz performans, 2009’dan bu yana en büyük zararları da beraberinde getirdi. 2020 yılının ilk çeyreğinde 167 milyon dolar ve 2022’nin ikinci çeyreğinde 87 milyon dolar zarar açıklanırken, bu yıl da üst üste üç çeyrek zarar bildirildi. Toplam zarar 347 milyon dolara ulaştı, bu zararların 137 milyon doları üçüncü çeyreğe ait.