Probiyotik açıdan en faydalı gıdaların başında hiç şüphesiz turşu geliyor. Neşeli Günler filminde de gülerek izlediğimiz Adile Naşit ve Münir Özkul’un turşunun limon ile mi yoksa sirke ile mi yapılacağı tartışması geçmişten günümüze kadar uzanmıştır. Peki limonu sirkeyi bir kenara bırakalım da lezzetli bir turşu için nelere dikkat etmek gerekir?
Şöyle lezzetiyle dişlerimizi kamaştıran sulu sulu çıtır çıtır bir salatalık turşusu olsa da yesek demez miyiz bazı zamanlarda? Kuru fasulye pilavın yanına promosyon olarak bir de salatalık turşusu olsa yemeyiz de yanında yatmaz mıyız? İşte o çıtır çıtır turşunun tarifini sizler için 40 yıllık ustadan aldık. Turşu kurarken dikkat etmeniz gereken tüm püf noktalar haberimizde…
SALATALIK TURŞUSUNUN PÜF NOKTALARI
Turşu kurarken dikkat edeceğiniz birkaç tüyo ile turşularınızın kütür kütür olmasını sağlayabilirsiniz.
Turşu kurma sürecinde birincil olarak dikkat edilmesi gereken husus turşusunu kuracağınız sebzelerin muhakkak taze olması gerektiğidir.
Aksi taktirde ezik ya da çürümeye yakın olan sebzelerin turşu istediğiniz sonuca varmanıza engel olacaktır.
Taze sebzelerin yanı sıra turşu bidonun içerisine ilave edeceğiniz birkaç adet nohut turşunun uzun süre erimeden kalmasını sağlarken aynı zamanda çürüme ya da küflenme gibi problemlerin de önüne geçmektedir.
Diğer bir husus ise turşunun bidona iyice bastırılarak dizilmesidir. Arada boşluk kalmayacak şekilde bidon içerisine konulması turşunun sertliğini koruyabilmesi açısından önemlidir.
Tüm bunların yanı sıra turşu bidonunun ya da cam kavanozun kapağını iyice kapattığınızdan kesinlikle emin olmanız gerekir. Aksi durumda turşunuz fermante olamadan bozulacaktır.
SALATALIK TURŞUSU TARİFİ
Çıtır Çıtır Salatalık Turşusu Tarifi İçin Malzemeler
- Turşuluk küçük salatalık
- 1 litrelik kavanoz
- 3-4 nohut
- 1,5 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay bardağı sirke
- 3-4 tane limon tuzu
- 3-4 tane sarımsak
- Üzeri basası sıcak su
YAPILIŞI
- Kavanozun dibine 3-4 tane nohut atalım.
- Salatalıkları dik şekilde dolduralım.
- Aralarına 3-4 diş sarımsak atalım.
- Üzerine 1,5 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı, şeker, 1 çay bardağı sirke ve 3-4 tane limon tuzu (Tatlı kaşığının ucuyla) koyalım.
- Kavanoz kapakları yeni kapak olsun ve bir kap içinde üzerine sıcak su koyup, hazır edelim.
- Her kavanozu kaynamış sıcak su ile üzeri basası dolduralım.
- Kapağını kapatıp ters çevirelim.
- Üzerini bir bezle kapatalım ve en az 24 saat üzeri kapalı olarak hareket ettirmeden bekletelim.
- Karanlık ve serin bir yere kaldıralım.
- 15 gün beklettikten sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun